Letroumaulin
Image default
Eten en drinken

Espresso vs. filterkoffie: welke is de meest cafeïnehoudende?

Italië en Frankrijk staan op het Europese podium in de race voor de jaarlijkse import van koffie. Deze twee landen, die naar verluidt dus veel koffie consumeren, staan echter aan het eind van de ranglijst wat het cafeïneverbruik in Europa betreft. Weet je waarom?

Niet dat Italië en Frankrijk weinig koffie drinken, integendeel, maar deze landen drinken het liever als espresso! Hoewel recente studies van het Europees Gezondheidsagentschap aanbevelen om de dagelijkse dosis van 400 mg cafeïne niet te overschrijden om de schadelijke effecten van de molecule te vermijden, kunnen Frankrijk en Italië hun consumptiegewoonten handhaven en in goede gezondheid blijven.

Inderdaad, zelfs als het donkerder, dikker en sterker van smaak is, is espresso nog steeds minder rijk aan cafeïne dan filterkoffie. En dit komt voornamelijk door het bereidingsproces  van elk van deze dranken.

Een professionele espressomachine verhoogt de watertemperatuur en -druk (ongeveer 90°C en 15 bar) voordat de koffie wordt geëxtraheerd. Het water gaat vervolgens de 7 gram koffiemaling (pods of koffiebonen) door in 25 tot 30 seconden. De zettijd is dus kort en de 3 tot 5 cL espressokoffie bevat ongeveer 80 tot 100mg cafeïne.

Integendeel, bij de bereiding van een filterkoffie zal het kokende water de maling gedurende 4 tot 6 minuten laten doordringen, wat nodig is om de volledige hoeveelheid water door de gemalen koffie te laten stromen. Op deze manier zal het water meer cafeïne moleculen opladen. Het resultaat is een drank met een lichte kleur en lichte textuur, die ons aanmoedigt om onze kopjes een beetje meer te vullen. Gemiddeld bevat een kopje 20 tot 25cL filterkoffie, wat overeenkomt met een hoeveelheid cafeïne tussen 135 en 150mg.

Om te voldoen aan de dagelijkse dosis die door het Europees Gezondheidsagentschap wordt aanbevolen, kunt u dus meer espresso consumeren dan gefilterde koffie per dag.

Als u een liefhebber van echte Italiaanse espresso’s bent, aarzel dus niet om de vooropgezette ideeën te filteren en de hele dag door van uw koffie te genieten (binnen de grenzen van de redelijkheid, natuurlijk)!

Om te genieten van authentieke espressokoffies biedt Javry u een gratis professionele espressomachine en koffie voor 1 week.

Gerelateerde artikelen

Belgische tomaten recht van de kweker

Ontdek de voordelen van een mobiele frituur

Deze Leonidas-pralines Antwerpen zijn geschikt voor elke gelegenheid