Letroumaulin
Image default
Woning en Tuin

Een dompelpomp is het redmiddel bij zware regenval

Door de klimaatverandering wordt het weer steeds moeilijker te voorspellen. ’s Zomers kennen we periodes van droogte en hoge temperaturen. De afgelopen jaren is de gemiddelde temperatuur in de zomer flink gestegen en in de winter wordt het alsmaar kouder. Door de droogte kan bij regenval het water moeilijk de grond intrekken en zoekt het een andere uitweg, de riolen in. Bij hoosbuien zullen de riolen het ook niet meer aankunnen en ontstaat er een overstroming. 

Wees voorbereid

Inwoners staan met de handen in het haar als ze hun huis vol zien stromen met water. Wegen zijn niet meer berijdbaar dus een loodgietersbedrijf bellen om het water weg te pompen heeft geen zin. Het enige wat u kunt doen is wachten totdat het waterpeil is gezakt. Om het water sneller weg te krijgen is een dompelpomp een perfecte oplossing. Met dit redmiddel in huis komt u nooit met natte voeten te staan.

Wat is een dompelpomp?

Een dompelpomp zorgt ervoor dat overtollig water snel wordt weggepompt. De pomp wordt in het water geplaatst en pompt vervolgens het water door een afvoerslang of leiding naar buiten. Dompelpompen zijn krachtige pompen. Ook als water dieper ligt, kan de pomp het enkele meters omhoog pompen, denk bijvoorbeeld aan het water uit een put. Voor het leegpompen van een kelder is het makkelijk om een dompelpomp te gebruiken die de ruimte dweildroog achterlaat.

Welke soorten dompelpompen zijn er?

Er zijn dompelpompen voor zowel schoon als vuil water. In het geval van een overstroming heeft u meestal te maken met zanderig water / modder. Daarvoor is een vuilwaterpomp het meest geschikt. Vaste delen (stukken zand, steentjes, bladeren e.d.) kunnen door de pomp worden afgevoerd. Per pomp verschilt de doorlaatgrootte van het aanzuigrooster (waar de vaste delen doorheen moeten). 

Terugkerende wateroverlast

Bij terugkerende wateroverlast is het aan te raden om een dompelpomp met een vlotter te gebruiken. De vlotter zorgt ervoor dat de pomp automatisch start en stopt op basis van het waterniveau. Stijgt het water, dan stijgt de vlotter mee. Wanneer het een bepaald punt bereikt heeft slaat de pomp aan en begint het water weg te pompen. Is het gewenste waterniveau weer bereikt, dan stopt de pomp.

Tot slot kan een dompelpomp ook gebruikt worden in andere situaties, bijvoorbeeld bij het irrigeren van uw tuin. Opgevangen regenwater kan uit een put of tank worden gepompt om vervolgens uw planten water te geven. Zo wordt regenwater zinvol gebruikt en lopen de riolen minder snel over. Dit scheelt weer in het waterzuiveringsproces en dat is goed voor het milieu. Tevens zitten er in regenwater goede mineralen voor uw planten. Het geeft dus veel voordelen.