Letroumaulin
Image default
Woning en Tuin

Een omgevallen boom, wat kun je ermee?

Wanneer bij de aanleg van een weg bomen moeten worden gekapt of wanneer deze omvallen tijdens een storm worden de bomen die niet zo maar worden verbrandt. Het zou namelijk zonde zijn als men deze bomen niet zo gebruiken voor andere doeleinden. Hiermee zorgt men ervoor dat de boom een tweede leven krijgt. De boomstam bestaat uit een aantal onderdelen: spinthout, bast, kernhout, merg, schors en cambium. De binnenkant van een boom is te herkennen aan de jaarkringen. Elke kring staat voor een jaar. De betere bomen dienen als grondstof voor meubels.

Ontwikkelingen

Een ontwikkeling is vakmanschap. Deze ontwikkeling is niet nieuw want vakmanschap bestaat al vanaf de eerste mens. Maar door de komst van de industrie nam het aantal vakwerklieden af en dus ook vakmanschap. Op tijd van vandaag waardeert de consument vakwerk veel meer. Vakwerk kost ook vaak meer tijd in vergelijking met massaproductie. Door het vakwerk krijgt het product meer haar eigen verhaal.

Een andere ontwikkeling van de afgelopen jaren op het gebied van woning inrichting, is het terug brengen van stukjes natuur in huis en op het werk. Er is een groei van kleinere ondernemingen die zich bezighouden met maken van meubels uit een boomstam. De aandacht voor de klant is hierbij het belangrijkst. Er is hier altijd sprake van maatwerk. De klant kiest zelf het type hout. Dit kan variëren tussen Noord-Amerikaans hout en Europese houtsoorten. De meubels worden precies op maat gemaakt naar de wensen van de klant.

Als we kijken naar de verschillende soorten meubels die gemaakt worden van boomstamhout kan dit wisselen tussen: tafels voor in de salon, buitenkeukens, een bar, bloktafels, tafels voor in de keuken thuis, vergadertafels, stoelen en tuintafels.

Wanneer men kiest voor een boomstamtafel wordt er een keuze gemaakt uit de diverse tafelpoten en de verschillende soorten hout waarop de tafel steunt. Daarnaast geldt dat de klant zelf de maat doorgeeft.

De afweging

De keuze voor een boomstamtafel wordt bepaald door meerdere afwegingen. Een afweging is dat een boomstamtafel de natuur terug in huis brengt. Een tweede afweging is dat een boomstamtafel een sterk en robuust karakter heeft. Een fijne bijkomstigheid is dat een boomstamtafel vaak weinig onderhoud vereist. Een andere afweging is het feit dat een boomstamtafel voor veel mensen een mooi tafelblad heeft met haar eigen verhaal. De boom heeft geleefd en haar leven is terug te vinden in de noesten en schuren. De vormen het prachtige patroon wat op de tafel prijkt.

https://www.boomstamtafel.be/vergadertafel