Letroumaulin
Image default
Recreation / Food

Soorten kozijnen

Het kozijn, de cruciale omranding van een raam. Het houdt de kou buiten de deur op de plekken waar de muur dit slechts beperkt doen, bij het raam. Ze zijn er in alle soorten, maten, vormen (meestal die van het glas), geuren en kleuren. Ieder materiaal valt in de kozijnen fabriek wel om te toveren in een raamkozijn, maar wat voor soorten komen er nou eigenlijk veel voor?

Één van de meest gebruikte soorten kozijn zijn misschien wel houten kozijnen. Veel mensen vinden dit een mooi materiaal, aangezien het iets natuurlijks heeft en er veel mee kan. Hout, indien goed onderhouden, gaat lang mee, maar kan ook bewerkt worden op de manier die je zelf graag wil hebben. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de kleur verf, maar ook om mooie patronen in het hout bijvoorbeeld. Maar ook kunststof is een vaak gebruikt materiaal. Het is goede isolatie, maar het heeft ook een lange levensduur, aangezien het kunstmatig daarop is gemaakt. Het is ontworpen om makkelijk te onderhouden te zijn en toch lang mee te gaan. Een materiaal dat je minder vaak ziet, maar wat toch ook wel een bepaalde mooie uitstraling met zich mee brengt is aluminium. Het is een sterk toch licht metaal, dat er modern uitziet. Het behoeft niet veel onderhoud om mooi te blijven en is vergelijkbaar met het gebruik van stalen kozijnen.

Natuurlijk is er binnen de kozijnenwereld veel verschil in prijs en kwaliteit. Zo kan u gaan voor C-kwaliteit, wat goedkoop is, maar volgens velen eigenlijk onder de maat. Ze kunnen door bepaalde productiekeuzes bijvoorbeeld al snel gaan verkleuren, of slap worden. Het hoogste is A-kwaliteit, wat gaat om fabrieken die echt goed spul produceren, waar geen weekmakers in worden gebruikt. Dit geeft het effect dat ze veel minder snel verkleuren en ook minder snel slap of bros worden.

https://directeenkozijn.nl/