Letroumaulin
Image default
Energie

Kleine windmolens gebruiken

Kleine windmolen zijn perfect voor de productie van elektriciteit uit een kleine hoeveelheid wind. Ze worden ook wel micro-windmolen of windmolen met een lage capaciteit genoemd. Deze kleinere turbines zijn ontworpen om bovenop gebouwen te staan in plaats van in velden. Daardoor vallen ze niet op zoals een hoge toren en kunnen ze worden geplaatst in gebieden met beperkte ruimte. Kleine windmolen hebben een kleinere rotordiameter, zodat ze bij lagere snelheden minder wind vangen.

Dankzij de technologische vooruitgang produceren kleine windmolen nu echter meer vermogen dan ooit tevoren. Door hun kleine formaat en eenvoudige installatie zijn ze een ideale optie voor veel mensen die hernieuwbare energie willen gebruiken en hun ecologische voetafdruk willen verkleinen, maar niet de ruimte hebben voor een grotere turbine of geen toegang hebben tot grote hoeveelheden land.

Hoe werken kleine windmolens?

Een reeks elektromagneten in een kleine windturbine produceert een elektrische stroom wanneer deze in contact komt met een spoel van koperdraad. De wind wordt in elektriciteit omgezet door windmolenachtige bladen. Kleine windmolen worden gewoonlijk gebruikt om elektriciteit te leveren aan geïsoleerde gebieden waar het elektriciteitsnet ontoegankelijk of onbestaande is. Ze kunnen ook worden gebruikt om batterijen op te laden voor off-grid doeleinden, zoals telecommunicatietorens en beveiligingscamera’s op afstand.

 

Kleine windmolen hebben verschillende voordelen ten opzichte van zonnepanelen: – De onderhoudskosten zijn lager dan die van zonnepanelen. – Ze kunnen elektriciteit produceren in uiteenlopende weersomstandigheden, ook in bewolkte gebieden. – Je kunt de turbine naar behoefte verplaatsen of richten om de prestaties te maximaliseren. – Je kunt ze overal plaatsen, bijvoorbeeld op het dak of het balkon.

De juiste windmolen

Houd rekening met je  budget, de hoeveelheid ruimte die je beschikbaar hebt en de hoeveelheid stroom die je nodig hebt voordat je een kleine windturbine koopt. Er zijn talloze soorten kleine windmolen beschikbaar. Zorg ervoor dat de turbine een hoge energiewaarde heeft om te bepalen hoeveel stroom hij zal produceren. Je kunt de juiste windturbine voor je  locatie en stroombehoefte bepalen met een windturbinecalculator. Bekijk de website van EAZwind voor meer uitleg over kleine windmolens.

https://www.eazwind.be/