Toerisme

Interessante vragen aangaande een ballonvaart

Hoe hoog kan een luchtballon varen.

Een luchtballon kan veel hoger dan de meeste mensen denken. Het hoogterecord van een luchtballon staat op 21 km hoogte op naam van Vijaypat Singhania, uiteraard is dit in een afgesloten ruimte die onder druk wordt gebracht.  Tijdens een gewone ballonvaart gaan we uiteraard niet zo hoog dan is de maximale hoogte 1000 meter ongeveer.

Is ballonvaren gevaarlijk of houdt het risico’s in?

Nee, ballonvaren is zeker niet gevaarlijk. Er wordt uitsluitend gevaren met mooi weer.

Dit houdt in, geen regen, sneeuw, wind binnen de limieten en een mooie zichtbaarheid. Als we zien dat het weer risico’s inhoudt wordt de ballonvaart vooraf al geannuleerd. Soms kan het wel zijn dat het mooi weer lijkt, maar dat het toch bepaalde risico’s inhoudt zoals een hoge lift index. De lift index is een getal uitgedrukt in de meteorologie dat staat voor de onstabiliteit in de lucht. Bij een hoge lift index is de kans op onweer dus hoog en uiteraard zijn dit geen goede omstandigheden om te ballonvaren.

Kan ik overal opstijgen met een luchtballon?

Een luchtballon laten opstijgen is niet overal mogelijk. Er zijn een aantal factoren die in rekening moeten gebracht worden: de omgeving, het luchtruim, de vliegrichting, de hindernissen.

De omgeving

Een luchtballon heeft uiteraard voldoende plaats nodig om op te stijgen. We moeten rekening houden met hindernissen zoals hoogspanningen, windmolens, gebouwen. Dit moet zeker op een veilige afstand staan, zodat we er met voldoende veiligheidsmarge kunnen overvaren.

Het luchtruim

Het luchtruim waarin we mogen varen is ook een belangrijk aspect. In België mogen we bijvoorbeeld niet opstijgen rond het luchthavengebied van Brussel, Oostende en Charleroi.

Een ballonvaart boven Antwerpen is dan geen probleem. Uiteraard nemen we vooraf dan wel even contact met de luchtverkeersleiding.

De vliegrichting

Uiteraard kunnen we een ballonvaart niet sturen. Daardoor moeten we rekening houden dat we na een ballonvaart van 1 uur niet boven een gebied varen wat landen moeilijk of onmogelijk maakt.

Al deze factoren nemen we dus in acht als we gaan bepalen waar we ergens opstijgen.

Is het koud in een luchtballon?

Dit is een veel voorkomende vraag. Het klopt inderdaad dat de temperatuur afkoelt met de hoogte. Doordat ballonvaren vooral plaatsvindt tussen de grond en 1000 meter koelt de temperatuur maximaal een paar graden af. De afkoeling wordt gecompenseerd door de brander van de ballon. Wat de temperatuur in de mand zelf een paar graden warmer kan maken dan de temperatuur op de grond. Ik raad onze passagiers altijd aan geen extra warme kledij mee te nemen.

Hoelang kan de ballonvaart duren en hoelang duurt het totale event?

Een ballonvaart duurt circa 1 uur. Voor het totale event moet je rekenen op een 3 tal uur. Eerst zorgen we ervoor dat al onze passagiers ingecheckt zijn. Waarna de piloot een briefing geeft over hoe de vaart zal verlopen en wat er van de passagiers verwacht wordt. Ondertussen wordt de ballon in gereedheid gebracht, waarna we overgaan tot het vullen van de ballon. Dan vertrekken we voor een vlucht van 1 uur. Na de landing en het inpakken, nemen we de tijd om met onze passagiers nog na te kaarten en een glaasje champagne te drinken.

Heb je verder nog interessante vragen stel ze ons gerust.

 

https://www.cair-ballonvaart.be